Prijavite se na naš newsletter kako biste dobili ažurirane informacije, vijesti, uvid ili promocije.
Asset 3

OTKRIJTE 7 VRSTA ODMORA KOJI ĆE VAS PREPORODITI – ZABORAVITE SAMO NA SPAVANJE!

Fizički odmor

Kada kažemo ‘fizički odmor’, ne mislimo samo na sate provedene u carstvu snova ili uspavljivanje ispred televizora. Da, san je važan, ali to je samo jedan dio priče – pasivni dio. No, tu je i njegova dinamična braća: joga, istezanje, upotreba valjaka za masažu, ugodna masaža, pa čak i uredski sto koji ne pretvara vaše tijelo u pretzel!

Znate li te simptome – noge i stopala postaju poput balona nakon što ste proveli dan zbijeni za radnim stolom, ili leđa vrište od bola? Ako da, možda ste u deficitu aktivnog fizičkog odmora. Dakle, pokrenite se, istegnite te mišiće i pružite svom tijelu odmor koji zaslužuje!

Mentalni odmor

Mentalni odmor, to je prava poslastica! Zamislite da zaronite u krevet nakon dugog dana, a vaš mozak divlja kao da je na energetskom napitku i odbija utonuti u san. Ili, kada krenete u kupovinu sa zadaćom da kupite samo tri stvari, a vaš se mozak pretvori u gubljenje u oblaku amnezije – ne možete se ni sjetiti što ste trebali uzeti!

I ne, niste ni blizu osamdesetoj, niti je Alzheimer došao po vas. Ovo su prizori iz života onih koji su u tridesetima i ne mogu zadržati informacije duže od par minuta. Njihovi mozgovi su kao autoput u špici – sve je zagušeno! Dakle, vašem misaonom aparatu definitivno treba mala pauza.

Socijalni odmor

Potražimo one društvene veze koje nas napune energijom, poput sunca koje puni solarni panel. Ali, isto tako, ponekad je potreban ‘društveni detox’, trenutak kada se izoliramo od svijeta da bismo se napunili.

Svi znamo da nam živahna djeca, zahtjevni suradnici, obitelj i bračni partner mogu isisati energiju brže nego usisavač. Naravno, ne možemo se teleportirati na Mars da bismo izbjegli svoje obaveze, ali možemo pronaći male oaze odmora.

Šetnja sam sa sobom, uranjanje u dobru knjigu ili čak ‘detoks’ od društvenih mreža na nekoliko dana mogu biti prava terapija. Ove mini-vakacije za vaš um mogu biti odličan način da se napunite energijom za sljedeću rundu borbe s dječjom sobom koja izgleda kao da je pogođena tornadom.

Kreativni odmor

Kreativni odmor? Zvuči fantastično zar ne? To je vrijeme kada pustimo da naša mašta juriša slobodno, poput konja po livadi. Da, trebamo ga! Bez obzira da li to znači crtati sličice oblaka, pišući stihove, svirajući instrument, plešući ili praveći solistički koncert pjevanja gdje ste vi glavna zvijezda večeri! Ova vrsta odmora podstiče našu unutrašnju ‘kreativnu zvijer’ da se probudi i iskaže. Ne samo da ovo oživljava našu dušu, već također hrani naš mozak, čineći nas sretnijima i produktivnijima. Zgrabite taj češalj za kosu i zapjevajte!

Duhovni odmor

Duhovni odmor je kao posjeta duhovnom spa centru – nevidljivoj, ali opipljivoj oazi unutar nas samih. To je vrijeme kada se povežemo s univerzalnom energijom, Bogom, univerzumom, višim Ja, ili kako god ga vi nazvali. Možda kroz molitvu, meditaciju, šetnju prirodom, ili jednostavno gledajući zvijezde.

Ali zašto nam treba ova pauza? Pa, u ovom svijetu gdje se svi trkaju kao brzi vozovi, duhovni odmor nam pomaže usporiti i ponovno se povezati s nama samima. Kao da ponovno punimo našu unutrašnju bateriju.

I kako to radimo? Možda započnete dan sa zahvalnošću, meditirajte deset minuta, pročitajte inspirativne citate, ili posvetite vrijeme samoći. Nema pravila, samo da se osjećate povezano sa svojim unutrašnjim bićem.

Dakle, poveži se s višim Ja i napuni svoju duhovnu bateriju! Jer, duhovni odmor nije samo luksuz, već i nužnost koja nam pomaže da živimo ispunjenije i smislenije živote.”

Ako vam se čini da vaš posao nema smisla, spremni ste za burnout kao kolač za pečenje! Znate, raditi bez osjećaja svrhe je kao da vozite auto bez goriva – možete ga gurati neko vrijeme, ali uskoro će vam snaga ponestati.

Zamislite to ovako: Svaki dan dolazite na posao, kuckate na tastaturi, ali u glavi imate osjećaj kao da gurate stijenu uz brdo. Sisyphus 2.0, zar ne? Pa, taj osjećaj besmislenosti, nažalost, izaziva ono čega se svi bojimo – sindrom izgaranja na poslu.

Ali, što da radimo? Očigledno, ne možemo svi spasiti svijet ili izmisliti novu vrstu čokolade. Ali, možemo pronaći smisao u malim stvarima, u svakodnevnim zadacima. Možda čineći svoj posao boljim, pomažući kolegi, ili pronalazeći novi posao koji će nas ispuniti.

Na kraju, smisao nije uvijek velika stvar. Ponekad je to samo mala svjetlost koja nas vodi kroz tamu i sprječava nas da izgorimo u plamenu rutine. Dakle, pronađite tu svjetlost!

Emocionalni odmor

Emocionalni odmor? To je kao najmekša pidžama za vaša osjećanja. To je vrijeme kada svoje emocije stavimo na pauzu, kada kažemo: ‘Hej, osjećaji, vrijeme je za siestu!’

Ali zašto nam treba ova ‘pidžama party’ za naše osjećaje? Zamislite da ste stalno na emocionalnom ringišpilu. U jednom trenutku se smijete kao ludi, a u sljedećem plačete kao kiša. Ili, ako ste stalno na rubu, kao da stojite na vrhu stijene s padobranom u rukama. Zvuči umorno, zar ne?

Emocionalni odmor nam omogućava da se odmorimo od ove emocionalne jurnjave. Da se odmaknemo, disanjem olakšamo stres, pružimo našim osjećanjima priliku da se smire. Kao da uzimamo duboki udah prije nego što se vratimo u buku svijeta.

Kako to postići? Možda kroz meditaciju, pisanje dnevnika, crtanje, slušanje umirujuće muzike, ili jednostavno sjedenjem u tišini. Nema jedinstvenog recepta, samo je važno da osjećate olakšanje, da se osjećate mirno i opušteno.

Dakle, obucite tu pidžamu za osjećanja, uzmite čašu tople čokolade i uživajte u svojoj emocionalnoj siesti. Jer, emocionalni odmor nije samo luksuz, već potreba koja nam pomaže da ostanemo uravnoteženi i zdravi.

Senzorni odmor

Osjetilni odmor, to je kao mini odmor za naša osjetila! U svijetu gdje je svjetlo ekrana naša stalna pratilja, zvukovi nas bombardiraju i mirisi nas obuzimaju, naša osjetila žude za predahom. Kako to postići? Možda ugasiti svjetla, isključiti zvukove, smanjiti stimulaciju. Prošetajte prirodom, sjednite u tišini, uživajte u miru svog doma. Trebamo ovu senzornu siestu da bi se naša osjetila ‘resetirala’, kako bismo mogli bolje funkcionirati. Dakle, dajte svojim osjetilima malo godišnjeg odmora. Vjerujte mi, ona će vam biti zahvalna!

Facebook
Twitter
Email
Print

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related article

Prijavite se