Prijavite se na naš newsletter kako biste dobili ažurirane informacije, vijesti, uvid ili promocije.
Asset 3

Depresija kod Tinejdžera: Kako je Tretirati

Depresija je ozbiljan mentalni zdravstveni problem koji može utjecati na ljude svih dobnih skupina, uključujući tinejdžere. Ova pojava nije samo prolazna tuga ili promjena raspoloženja; radi se o dugotrajnom problemu koji može značajno utjecati na život tinejdžera.

SIMPTOMI DEPRESIJE KOD TINEJDŽERA

Znaci i simptomi depresije kod tinejdžera obuhvataju promene u prijašnjem stavu i ponašanju, koje mogu ukazivati na ozbiljne probleme u različitim sferama tinejdžerskog života, uključujući školu, dom i socijalne aktivnosti.

Simptomi depresije kod mladih ovog uzrasta mogu se razlikovati po težini, ali promene u emotivnom stanju i ponašanju mogu obuhvatiti sljedeće: osjećaj tuge koji može uključivati i plač bez očiglednog razloga, niska tolerancija na frustraciju ili osjećaj bijesa čak i zbog sitnica, osjećaj beznadnosti ili osjećanje praznoće, raspoloženje koje je često iritirano ili “ljutito”, gubitak interesa ili zadovoljstva za svakodnevne aktivnosti, nizak nivo samopoštovanja, nisko samopouzdanje – osjećaj nevrijednosti, kada se intenzivno osjeća krivim/krivom, opsjednutost prošlim neuspjesima ili preuveličavo optuživanje samog sebe, ili izrazita samokritičnost, izuzetna osjetljivost na odbijanje ili neuspjeh, i potreba za uvjeravanjem drugih, problemi s razmišljanjem, koncentracijom, donošenjem odluka i pamćenjem, često razmišljanje o budućnosti kao mračnoj i sumornoj, manjak energije i umor, manjak sna ili previše spavanja i promjene u apetitu.

UZROCI DEPRESIJE KOD TINEJDŽERA

Depresija je kompleksan poremećaj, a njen nastanak obično je rezultat kombinacije genetskih, bioloških, okolišnih i psiholoških faktora.

Genetika: Istraživanja su pokazala da depresija može biti nasljedna. Ako u obitelji postoje slučajevi depresije, tinejdžer ima veći rizik od razvoja ovog stanja.

Hormonalne promjene: Tijekom tinejdžerskih godina, dolazi do značajnih hormonskih promjena koje mogu uticati na raspoloženje i emocionalno stanje mladih ljudi. Ovo može povećati osjetljivost na depresiju.

Životni događaji: Traumatični životni događaji, poput smrti bliskih osoba, raskida ili porodičnih problema, mogu potaknuti depresivne epizode. Također, stalni stres, kao što je pritisak u školi ili problemi u socijalnim interakcijama, može doprinijeti razvoju depresije.

Osobni faktori: Tinejdžeri s niskim samopoštovanjem, pesimističnim pogledom na svijet, ili oni koji su često samokritični, imaju veći rizik od razvoja depresije.

Bolesti: Neke fizičke bolesti i lijekovi mogu povećati rizik od depresije. Također, tinejdžeri s drugim mentalnim zdravstvenim problemima, poput anksioznosti ili poremećaja prehrane, su skloniji depresiji.

Važno je shvatiti da depresija nije znak slabosti ili nešto što može osoba kontrolisati samo snagom volje. Depresija je stvarna bolest koja zahtijeva profesionalno liječenje. Pravovremeno prepoznavanje simptoma i potraživanje stručne pomoći može pomoći tinejdžerima da se nose s depresijom i prevaziđu ovu tešku fazu u životu.

LIJEČENJE DEPRESIJE KOD TINEJDŽERA

Liječenje depresije kod tinejdžera zahtijeva sveobuhvatan i individualizovan pristup, uzimajući u obzir specifične potrebe svakog pojedinog tinejdžera.

Psihoterapija: Ovo je često prvi korak u liječenju depresije kod tinejdžera. Psihoterapija uključuje razgovore s licenciranim mentalnim zdravstvenim stručnjakom koji može pomoći tinejdžeru da se suoči sa svojim osjećajima i nauči kako efikasno upravljati depresivnim simptomima. Postoje različiti tipovi psihoterapije, uključujući kognitivno-bihevioralnu terapiju (KBT) i interpersonelnu terapiju (IPT). Kroz KBT, tinejdžeri uče kako prepoznati i mijenjati negativne misaone obrasce koji mogu doprinijeti depresiji. IPT se fokusira na poboljšanje interpersonalnih odnosa i socijalnih vještina, što može pomoći u smanjenju simptoma depresije.

Lijekovi: U određenim slučajevima, posebno kod težih oblika depresije, antidepresivi mogu biti efikasni. 

Podrška porodice i prijatelja: Porodica i prijatelji igraju ključnu ulogu u liječenju depresije kod tinejdžera. Pravovremena intervencija, strpljenje, razumijevanje i emocionalna podrška mogu biti iznimno korisni. Također, porodica i prijatelji mogu tinejdžerima pomoći u održavanju rutine, poticanju na zdrave životne navike i osiguravanju da redovito idu na terapiju ili uzimaju propisane lijekove.

Zdrav način života: Redovna fizička aktivnost, uravnotežena prehrana i kvalitetan san mogu doprinijeti poboljšanju mentalnog zdravlja. Tinejdžeri bi trebali biti poticani na redovitu fizičku aktivnost, konzumaciju hranjivih obroka i održavanje redovnog rasporeda spavanja. Isto tako, izbjegavanje alkohola, kofeina i droga je esencijalno.

Školska podrška: Školska podrška ima ključnu ulogu u prevazilaženju depresije kod tinejdžera. Škola nije samo mjesto učenja, već i okruženje u kojem se tinejdžeri socijalizuju i razvijaju vještine potrebne za odraslo doba. Kada tinejdžer prolazi kroz depresivno stanje, podrška u školi može imati značajan uticaj na njegovo mentalno zdravlje.

Prva linija podrške u školi su često nastavnici. Oni su u poziciji da primijete promjene u ponašanju ili akademskom učinku koje mogu ukazivati na depresiju. Također, trebaju pružiti emocionalnu podršku i usmjeriti tinejdžera prema dodatnoj pomoći, ako je potrebno.

Školski savjetnici ili psiholozi mogu pružiti stručnu pomoć, uključujući terapiju i savjetovanje. Također mogu raditi s tinejdžerima na izradi plana za upravljanje stresom i poboljšanje akademskog uspjeha.

Dodatno, prilagođavanje školskog programa može biti neophodno za tinejdžere koji se bore s depresijom. Ovo može uključivati pružanje dodatnog vremena za zadatke ili modifikaciju rasporeda nastave kako bi se smanjio stres.

Sve ove mjere mogu pomoći tinejdžerima da se bolje nose sa svojim stanjem, smanje simptome depresije i poboljšaju svoje opće blagostanje.

Grupna terapija: Grupna terapija je jedan od pristupa u liječenju depresije koji može biti posebno koristan za tinejdžere. Ovaj pristup omogućava mladim ljudima da se susretnu i razgovaraju s drugima koji prolaze kroz slična iskustva, što može pomoći u smanjenju osjećaja izolovanosti i neshvaćenosti.

U grupnoj terapiji, tinejdžeri se sastaju u grupama pod vodstvom stručnjaka za mentalno zdravlje. Ove se seanse obično fokusiraju na određene teme, kao što su učenje kako prepoznati i mijenjati negativne obrasce razmišljanja, kako se nositi sa stresom ili kako poboljšati socijalne vještine. Kroz razgovore u grupi, tinejdžeri mogu dobiti nove perspektive o svojim problemima, naučiti nove strategije za suočavanje s izazovima i dobiti emocionalnu podršku od vršnjaka.

Jedan od ključnih aspekata grupne terapije je mogućnost da tinejdžeri čuju tuđa iskustva i vide da nisu sami u svojoj borbi. Ovo može biti posebno važno za tinejdžere koji se osjećaju izolovano ili neshvaćeno od strane svojih vršnjaka ili članova porodice.

Također, grupna terapija može pomoći tinejdžerima da poboljšaju svoje socijalne vještine. Kroz interakciju s drugima u grupi, tinejdžeri mogu učiti kako se efikasno izražavati, slušati druge i riješiti konflikte na konstruktivan način.

Iako grupna terapija može biti vrlo korisna, nije uvijek najbolji izbor za svakog tinejdžera. Neki se tinejdžeri mogu osjećati neugodno pri dijeljenju svojih osjećaja u grupi, dok drugi možda imaju potrebu za više individualizovanim pristupom. Stoga je važno razmotriti individualne potrebe i preferencije tinejdžera pri odabiru najuefektnijeg tretmana za depresiju.

Depresija je ozbiljno stanje koje zahtijeva profesionalno liječenje. Ako mislite da vaš tinejdžer pati od depresije, potražite pomoć od stručnjaka. Važno je da tinejdžeri znaju da nisu sami i da je pomoć dostupna.

Facebook
Twitter
Email
Print

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related article

Prijavite se