Prijavite se na naš newsletter kako biste dobili ažurirane informacije, vijesti, uvid ili promocije.
Asset 3

Deset savjeta za održavanje postignute tjelesne težine

Kada postignete željenu tjelesnu težinu, važno je shvatiti da održavanje težine zahtijeva kontinuirane napore. Mnogi ljudi se suočavaju s izazovima vraćanja na staro, ali uz pravilne strategije i promjene u načinu života, možete zadržati postignute rezultate i osjećati se sjajno.

Održavanje zdrave prehrane

Jedan od ključnih faktora u održavanju postignute tjelesne težine je održavanje zdrave prehrane. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome:

Uravnotežena prehrana: Fokusirajte se na uravnoteženu prehranu koja sadrži raznoliku mješavinu svih hranjivih tvari. Uključite voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine ​​i zdrave masti u svoje obroke.

Praćenje unosa kalorija: Praćenje unosa kalorija može biti korisno kako biste održali svijest o svojoj prehrani. Koristite aplikacije za praćenje prehrane ili vodite dnevnik prehrane kako biste imali uvid u unos kalorija.

Redoviti obroci: Redoviti obroci pomažu održavanju stabilne razine energije tijekom dana. Pokušajte jesti pet manjih obroka umjesto nekoliko velikih obroka.

Konzumacija zdravih namirnica: Birajte zdrave namirnice koje su bogate hranjivim tvarima. Izbjegavajte prerađene i brze namirnice koje su često pune nepotrebnih kalorija.

Smanjenje unosa šećera i zasićenih masti: Smanjite unos šećera i zasićenih masti koji su povezani s prekomjernom težinom i lošim zdravljem. Zamijenite ih zdravijim alternativama poput voća, povrća i nemasnih izvora proteina.

Fizička aktivnost

Redovita fizička aktivnost ključna je za održavanje postignute tjelesne težine. Evo nekoliko savjeta kako održavati aktivnost:

Redovito vježbanje: Nastavite s redovitim vježbanjem čak i nakon postizanja ciljne težine. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta intenzivne aerobne aktivnosti tjedno.

Kombinacija kardiovaskularnih vježbi i snage: Kombinacija kardiovaskularnih vježbi i vježbi snage pomoći će vam u održavanju kondicije i izgradnji mišićne mase. Neka vaša rutina uključuje različite vrste vježbi poput trčanja, plivanja, hodanja ili dizanja utega.

Pronalaženje aktivnosti koje vam se sviđaju: Odaberite aktivnosti koje vam se sviđaju kako biste bili motivirani za redovitu vježbu. Možete isprobati ples, biciklizam, grupne treninge ili bilo koju drugu aktivnost koja vas veseli.

Povećavanje ukupne tjelesne aktivnosti: Pored formalne vježbe, pokušajte povećati ukupnu tjelesnu aktivnost tijekom dana. To može uključivati hodanje umjesto vožnje automobilom, penjanje stepenicama umjesto korištenja dizala ili obavljanje kućanskih poslova.

Pravilan san i odmor: Dovoljan san i odmor važni su za održavanje postignute tjelesne težine i opće zdravlje. Evo nekoliko savjeta za pravilan san i odmor:

Važnost kvalitetnog sna: Dovoljan i kvalitetan san pomaže regulaciji hormona koji su povezani s apetitom i metabolizmom. Pokušajte spavati najmanje 7-8 sati svake noći.

Održavanje redovitog rasporeda spavanja: Pokušajte održavati redovit raspored spavanja, i odlaziti u krevet i buditi se u isto vrijeme svaki dan. To će pomoći tijelu da se prilagodi i osigura adekvatan odmor.

Opuštanje i smanjenje stresa: Pronađite tehnike opuštanja koje vam odgovaraju, poput meditacije, joge, dubokog disanja ili čitanja knjige. Smanjenje stresa važno je za cjelokupno blagostanje i održavanje postignute tjelesne težine.

Prepoznavanje znakova umora: Slušajte svoje tijelo i prepoznajte znakove umora. Ako se osjećate iscrpljeno ili premoreno, odvojite vrijeme za odmor i oporavak.

Praćenje napretka i postavljanje ciljeva: Praćenje napretka i postavljanje ciljeva pomoći će vam da ostanete motivirani i usredotočeni na održavanje postignute tjelesne težine. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti:

Vođenje dnevnika prehrane i aktivnosti: Vodite dnevnik prehrane i aktivnosti kako biste pratili svoje navike. To vam može pružiti uvid u svoje postignuće i identificirati područja koja trebate poboljšati.

Periodična mjerenja tjelesne težine: Periodično se vagajte kako biste pratili svoju tjelesnu težinu. To će vam pomoći da ostanete svjesni bilo kakvih promjena i brzo reagirate ako primijetite neželjene fluktuacije.

Postavljanje realističnih ciljeva: Postavite si realistične ciljeve vezane uz održavanje tjelesne težine. To mogu biti ciljevi vezani uz prehranu, tjedni ili mjesečni ciljevi za vježbanje ili druge aspekte zdravog načina života.

Motivacija i nagrađivanje postignuća: Pronađite načine da se nagradite za postignuća na putu održavanja tjelesne težine. To može uključivati nagrađivanje sebe novom odjećom, odlaskom na masažu ili bilo koju drugu nagradu koja vam donosi zadovoljstvo.

Upotreba podrške i stručne pomoći: Podrška obitelji, prijatelja i stručnjaka može biti od velike pomoći u održavanju postignute tjelesne težine. Evo nekoliko načina kako iskoristiti tu podršku:

Podrška obitelji i prijatelja: Recite obitelji i prijateljima o svojim ciljevima i zamolite ih za podršku. Oni mogu biti vaši najveći saveznici u održavanju postignute tjelesne težine.

Povezivanje s grupom podrške: Pronađite grupu podrške ili zajednicu s ljudima koji imaju slične ciljeve. Sudjelovanje u takvim grupama pruža vam priliku za dijeljenje iskustava, dobivanje motivacije i dobivanje korisnih savjeta.

Konzultiranje stručne pomoći:Ako se suočite s teškoćama u održavanju tjelesne težine, razmotrite konzultiranje stručnjaka poput nutricionista, osobnog trenera ili psihologa. Oni vam mogu pružiti dodatnu podršku i vodstvo.

Samopomoć i samopouzdanje: Samopomoć i samopouzdanje igraju važnu ulogu u održavanju postignute tjelesne težine. Evo nekoliko savjeta kako to postići:

Pozitivno razmišljanje i afirmacije: Razvijte pozitivne misli i afirmacije koje vam pomažu u održavanju samopouzdanja. Recite si pozitivne stvari o sebi i vjerujte u vlastitu sposobnost održavanja tjelesne težine.

Slavljenje postignuća i nagrada: Slavite svoja postignuća, bez obzira na to koliko mala bila. To će vam pomoći da ostanete motivirani i osjećate se ponosno na svoj napredak.

Vjerovanje u vlastitu sposobnost održavanja težine: Vjerujte u sebe i u svoju sposobnost održavanja postignute tjelesne težine. Imajte povjerenja u svoje navike i vještine koje ste stekli tijekom putovanja mršavljenja.

Praćenje mentalnog blagostanja: Njegujte svoje mentalno blagostanje i emocionalno zdravlje. Bilo da je to kroz meditaciju, terapiju ili druge tehnike samopomoći, briga o svom umu jednako je važna kao i briga o tijelu.

Zaključak

Održavanje postignute tjelesne težine zahtijeva predanost, promjene u načinu života i kontinuirane napore. Uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost, pravilan san i odmor, praćenje napretka i postavljanje ciljeva te podrška obitelji i prijatelja ključni su faktori za uspješno održavanje tjelesne težine. Također je važno vjerovati u sebe, njegovati samopomoć i samopouzdanje te koristiti stručnu pomoć kada je potrebno. Slijedeći ove savjete, možete održavati postignutu tjelesnu težinu i nastaviti živjeti zdravim i sretnim životom.

Česta pitanja o održavanju postignute tjelesne težine

1. Koliko često trebam vježbati da bih održao/la postignutu tjelesnu težinu? Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta intenzivne aerobne aktivnosti tjedno za održavanje postignute tjelesne težine. Osim toga, preporučuje se uključivanje vježbi snage nekoliko puta tjedno.

2. Smijem li si povremeno priuštiti omiljene nezdrave obroke? Povremeno si možete priuštiti omiljene nezdrave obroke, ali trebate biti svjesni njihovog utjecaja na tjelesnu težinu i zdravlje. Pokušajte održavati ravnotežu između zdrave i nezdrave hrane te vodite računa o veličini porcija.

3. Kako mogu ostati motiviran/a nakon postizanja ciljne težine? Pronađite nove ciljeve i izazove koji će vas motivirati nakon postizanja ciljne težine. To može uključivati postavljanje novih fitness ciljeva, sudjelovanje u natjecanjima ili istraživanje novih aktivnosti koje vam donose zadovoljstvo.

4. Trebam li nastaviti pratiti svoju prehranu nakon postizanja ciljne težine? Iako možda nećete morati toliko strogo pratiti prehranu kao tijekom procesa mršavljenja, važno je i dalje paziti na prehrambene navike. Nastavite jesti uravnoteženo i pazite na unos kalorija kako biste održali postignutu tjelesnu težinu.

5. Kako mogu izbjeći povratak na staru tjelesnu težinu? Redovito praćenje tjelesne težine, održavanje zdravih prehrambenih navika, fizička aktivnost i podrška obitelji i prijatelja mogu vam pomoći u izbjegavanju povratka na staru tjelesnu težinu. Budite svjesni svojih navika i brzo reagirajte ako primijetite bilo kakve promjene.

Facebook
Twitter
Email
Print

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related article

Prijavite se