Prijavite se na naš newsletter kako biste dobili ažurirane informacije, vijesti, uvid ili promocije.
Asset 3

Kako jesti zdravo na poslu

Kako bismo bili zdravi i produktivni na poslu, važno je da unosimo hranu koja našem tijelu pruža sve potrebne hranjive sastojke. Međutim, izazovi zdrave ishrane na poslu često su mnogobrojni. Užurbani rasporedi, stres, dostupnost nezdrave hrane i nedostatak vremena mogu dovesti do nezdravih prehrambenih navika koje negativno utiču na naše zdravlje i produktivnost. U ovom članku, istražujemo neke od najboljih strategija za zdravu ishranu na poslu. Od planiranja i pripreme obroka unaprijed, do odabira zdravih opcija na meniju restorana i dostupnih opcija u radnoj kantini, ove strategije mogu pomoći da ostanete zdravi, sretni i produktivni tokom cijelog radnog dana.

Planiranje i priprema obroka

Planiranje i priprema obroka kod kuće može biti ključni faktor u održavanju zdrave prehrane na poslu. Također vam može uštedjeti vrijeme i novac. Kada planirate obroke unaprijed, imate kontrolu nad količinom i kvalitetom hrane koju unosite. Razmislite o tome da unaprijed pripremite obroke za cijelu radnu sedmicu ili barem za nekoliko dana unaprijed. Možete iskoristiti vikend za planiranje, nabavku namirnica i pripremu obroka. U ovom procesu, bitno je voditi računa o ravnoteži hranjivih sastojaka. Neka vaš obrok sadrži dovoljnu količinu proteina, ugljikohidrata i zdravih masti. Za pripremu obroka možete koristiti različite metode kao što su kuvanje na pari, pečenje u rerni ili roštiljanje. Kombinovanje različitih namirnica u jednom obroku može također pomoći u dobijanju različitih hranjivih sastojaka u vašoj ishrani.

Pauze za obroke i zdravi snackovi

Kada ste zauzeti na poslu, lako je preskočiti obroke ili jesti brzu hranu koja može biti nezdrava. Međutim, važno je shvatiti da redovno uzimanje pauza za obrok tokom radnog vremena može pozitivno utjecati na vaše zdravlje i produktivnost. Kada planirate svoje pauze za obrok, pokušajte se fokusirati na hranu koja će vam dati dovoljno energije za preostali dio dana, ali koja neće dovesti do osjećaja umora ili tromosti.

Pored planiranja obroka, dobro je imati pri ruci zdrave snackove koji će zadovoljiti vašu glad između obroka. Umjesto da posegnete za čipsom ili čokoladom, probajte uživati u orašastim plodovima, svježem voću, povrću ili proteinskim snackovima poput jogurta ili humusa.

Uzimanje pauza za obrok i odabir zdravih snackova su ključni za održavanje energije i koncentracije tokom radnog vremena. Budite svjesni vaše prehrane na poslu i pokušajte unaprijediti svoje prehrambene navike radi boljeg zdravlja i bolje produktivnosti.

Odabir zdravih opcija na meniju restorana

Kada se radi o ishrani na poslu, odlazak u restoran može biti izazovan. Međutim, postoje neki savjeti koji vam mogu pomoći da napravite zdrave izbore na meniju restorana. Prije nego što odete u restoran, pokušajte pregledati meni na mreži unaprijed kako biste vidjeli koje su zdrave opcije dostupne. Kada dođete u restoran, izbjegavajte hranu koja je pržena, pretrpana masnoćama i kalorijama. Umjesto toga, potražite opcije poput salata, juha i jela od povrća ili mesa koje su pečene, kuhane ili grilovane. Također, pokušajte izbjeći jela koja su prekrivena umacima ili sosovima, a umjesto toga ih naručite sa strane kako biste sami kontrolisali koliko ih koristite. Slijedeći ove savjete, možete uživati u obroku u restoranu bez kršenja vaših ciljeva za zdravom ishranom.

Dostupne opcije u radnoj kantini

Kada radite u uredu, radna kantina je često mjesto gdje brzo i jednostavno možete nabaviti obrok. Međutim, izbori koje napravite mogu imati veliki utjecaj na vaše zdravlje. Evo nekoliko savjeta za izbor zdravih opcija u radnoj kantini.

Prvo, tražite opcije koje su pripremljene na zdrav način. To znači da biste trebali izbjegavati prženu hranu i umake koji su obično puni šećera i masti. Umjesto toga, tražite opcije koje su kuhane, pečene ili roštiljane.

Također, obratite pažnju na veličinu porcije. Ponekad su obroci u radnoj kantini preveliki, pa pokušajte podijeliti obrok sa kolegom ili zamoliti za manju porciju.

M napraviti svoju hranu i ponijeti je na posao. Možete napraviti veliku porciju zdrave hrane i podijeliti je na manje dijelove koji se mogu ponijeti na posao kao zdravi snackovi.

Upravljanje stresom i emocijama

Upravljanje stresom i emocijama može biti ključno za zdravu ishranu na poslu. Nažalost, stres i emocije mogu dovesti do prejedanja ili izbora nezdrave hrane. Važno je razviti strategije za upravljanje stresom i emocijama kako bi se izbjegle ove zamke. Neki od načina za to su meditacija, disanje, šetnja ili vežbanje tokom pauze za obrok. Takođe je važno razumjeti emocionalno prejedanje i naučiti kako se nositi sa emocionalnim potrebama bez hrane. Ako osjetite da vam hrana služi kao emocionalna podrška, pokušajte pronaći druge načine da se nosite sa stresom i emocijama, poput razgovora sa prijateljima, pisanja dnevnika ili pronalaženja hobi-ja koji vam pomažu da se osjećate bolje.

Zaključak

U današnjem užurbanom svijetu, mnogi od nas provode većinu svog dana na poslu. To često može dovesti do izazova u održavanju zdrave ishrane, ali postoji mnogo načina kako možemo jesti zdravo čak i dok smo na poslu. U ovom članku smo istakli nekoliko strategija koje možete primijeniti kako biste se osigurali da jedete zdravo na poslu.

Planiranje obroka unaprijed i priprema obroka kod kuće su izvrsni načini za osiguravanje zdrave ishrane na poslu. Pauze za obroke su također važne, kao i izbor zdravih snackova. Kada jedete u restoranu ili kantini, trebali biste izabrati zdravije opcije na meniju i izbjegavati nezdrave opcije.

Stres i emocije također mogu imati utjecaj na naše navike u ishrani. Zato je važno naučiti strategije za upravljanje stresom i emocijama kako biste izbjegli prejedanje ili izbor nezdrave hrane.

Ukupno gledano, zdrava ishrana na poslu ne samo da poboljšava naše zdravlje, već i pomaže u poboljšanju naše produktivnosti i koncentracije na radnom mjestu. Stoga, primjena ovih strategija za zdravu ishranu na poslu će vam pomoći u postizanju svojih ciljeva i uživanju u zdravom načinu života.

Facebook
Twitter
Email
Print

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related article

Prijavite se