Prijavite se na naš newsletter kako biste dobili ažurirane informacije, vijesti, uvid ili promocije.
Asset 3

Kako poboljšati probavu i izbjeći nadutost?

Dobra probava ključna je za zdravlje i dobrobit tijela. Uprkos tome, mnogi od nas često se suočavaju s problemima probave, kao što su nadutost, gasovi, mučnina ili zatvor. Iako su ovi problemi česti, to ne znači da ih treba zanemariti. Ako ih ignoriramo, mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Srećom, postoje načini kako poboljšati probavu i izbjeći nadutost, što će nam omogućiti da se osjećamo bolje i imamo više energije tijekom dana.

Kako bismo poboljšali probavu i izbjegli nadutost, prvo moramo shvatiti koje faktore utječu na našu probavu. Prehrana, stres, fizička aktivnost, hidracija i nedostatak sna samo su neki od faktora koji utječu na probavu. Prehrana je posebno važna jer neke namirnice mogu poticati zdravu probavu, dok druge mogu izazvati nadutost i druge probavne probleme. U ovom članku ćemo razmotriti neke namirnice koje poboljšavaju probavu, kao i one koje je potrebno izbjegavati, kao i neke jednostavne navike koje možemo usvojiti kako bismo poboljšali našu probavu i izbjegli nadutost.

Faktori koji utiču na probavu

Prehrana je jedan od najvažnijih faktora koji utječu na probavu. Što jedemo, koliko jedemo i kako jedemo ima veliki utjecaj na naše zdravlje probavnog sustava. Hrana bogata vlaknima i fermentirana hrana, poput jogurta i kefira, mogu pomoći u održavanju zdrave probave. S druge strane, masna hrana, slatkiši i rafinirani ugljikohidrati mogu uzrokovati nadutost, zatvor i druge probavne probleme. Stoga je važno paziti na prehranu i izbjegavati hranu koja negativno utječe na našu probavu.

Nivo stresa također igra veliku ulogu u probavi. Kada smo pod stresom, naše tijelo proizvodi hormone stresa koji mogu usporiti probavni sustav i uzrokovati nelagodu u trbuhu. Stoga je važno naučiti tehnike za upravljanje stresom, kao što su meditacija, joga ili duboko disanje, kako bismo smanjili stres i poboljšali zdravlje probavnog sustava.

Fizička aktivnost može također pomoći u održavanju zdrave probave. Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi u crijevima, ubrzati prolaz hrane kroz probavni sustav i pomoći u sprečavanju zatvora. Hidracija također igra važnu ulogu u probavi. Dovoljan unos vode može pomoći u održavanju mekane stolice i smanjiti rizik od zatvora. S druge strane, nedostatak sna može imati negativan utjecaj na našu probavu, jer utječe na hormone koji reguliraju apetit i metabolizam. Stoga je važno dobiti dovoljno sna kako bismo održali zdravu probavu.

Namirnice koje poboljšavaju probavu

Vlakna su važna komponenta prehrane koja poboljšava probavu. Ona pomažu u održavanju zdrave stolice i sprječavanju zatvora. Namirnice bogate vlaknima uključuju cjelovite žitarice, voće i povrće. Konzumiranje namirnica bogatih vlaknima također pomaže u smanjenju rizika od raznih bolesti, poput srčanih bolesti i dijabetesa.

Fermentirana hrana, poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i kimchija, sadrži probiotike koji pomažu u održavanju ravnoteže probavne flore. Ovi probiotici mogu pomoći u smanjenju nadutosti i drugih probavnih problema. Osim toga, fermentirana hrana bogata je enzimima koji pomažu u razgradnji hrane i poboljšavaju probavu.

Biljna ulja poput maslinovog ulja i ulja avokada su zdravije opcije od drugih vrsta masnoća, poput trans-masnih kiselina koje se nalaze u prženoj hrani. Ova biljna ulja pomažu u poboljšanju zdravlja srca i cirkulacije, a također poboljšavaju probavu. Ona također pomažu u smanjenju rizika od upala u probavnom sustavu. Odabir zdravih masti i ulja također pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, što također može poboljšati probavu.

Nemasno meso i riba bogati su proteinima koji su važni za održavanje zdrave probave. Osim toga, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju upala u tijelu i poboljšavaju zdravlje srca. Ove namirnice također pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine, što je važno za održavanje zdrave probave. Probiotici su također važni za zdravlje probavnog sustava, a mogu se naći u fermentiranim mliječnim proizvodima, poput jogurta, kao i u dodacima prehrani. Probiotici mogu pomoći u održavanju zdrave probave, poticanju imunološkog sustava i smanjenju upala u tijelu.

Namirnice koje mogu izazvati nadutost

Mliječni proizvodi, posebno oni koji sadrže visok postotak mliječne masti, mogu izazvati nadutost. To je zbog toga što mnogi ljudi nisu u stanju probaviti laktozu, šećer koji se nalazi u mlijeku. Ovo može dovesti do nadutosti, plinova i drugih probavnih problema. Osobe koje imaju intoleranciju na laktozu mogu odabrati mliječne proizvode bez laktoze ili alternative poput bademovog, rižinog ili sojinog mlijeka.

Grickalice poput čipsa, slatkiša i drugih prerađenih namirnica često sadrže visoke razine soli i šećera, što može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu i izazvati nadutost. Također, mnoge grickalice sadrže veštačke zaslađivače i aditive koji mogu ometati normalnu funkciju probavnog sustava.

Gazirana pića su još jedan čest krivac za nadutost. Ona sadrže plinove, koji se nakupljaju u probavnom sustavu i mogu izazvati nadutost i neugodu. Također, gazirana pića su često visoko šećerna i kalorična, što može dovesti do povećanja tjelesne težine i povećanog rizika od raznih zdravstvenih problema.

Namirnice koje sadrže gluten, poput pšenice, raži i ječma, mogu također izazvati nadutost kod osoba koje su osjetljive na ovu proteinu. Osobe s celijakijom ili osobe koje imaju netoleranciju na gluten trebaju izbjegavati ove namirnice i odabrati alternative poput riže, quinoa, heljde i drugih žitarica bez glutena.

Masna hrana, posebno pržena hrana, također može izazvati nadutost i probavne probleme. Masti su teške za probaviti i mogu usporiti pokretljivost probavnog sustava, što može dovesti do nakupljanja plinova i neugodnog osjećaja nadutosti. Umjesto toga, birajte zdravije opcije poput nemasnog mesa, ribe, povrća i cjelovitih žitarica.

Načini za izbjegavanje nadutosti

Jedan od najboljih načina za izbjegavanje nadutosti je ograničavanje unosa namirnica koje mogu izazvati nadutost. To uključuje namirnice poput mliječnih proizvoda, grickalica, gaziranih pića, hrane koja sadrži gluten i masnu hranu. Umjesto toga, birajte namirnice bogate vlaknima, fermentiranu hranu, biljna ulja, nemasno meso i ribu, te probiotike koji će pomoći u probavi hrane.

Usporavanje tempa jedenja također može pomoći u izbjegavanju nadutosti. Jedenje prebrzo može dovesti do gutanja zraka i povećane proizvodnje plinova, što može izazvati nadutost. Umjesto toga, usredotočite se na svaki zalogaj hrane, temeljito žvačite hranu i uzimajte si vremena za jelo.

Konzumiranje manjih obroka umjesto jednog velikog obroka također može smanjiti rizik od nadutosti. Veliki obroci mogu opteretiti probavni sustav, što može dovesti do nakupljanja plinova i nadutosti. Umjesto toga, pokušajte jesti manje obroke tijekom dana, što će pomoći u održavanju normalne funkcije probavnog sustava.

Povećanje unosa vode također može pomoći u izbjegavanju nadutosti. Voda pomaže u probavi hrane i sprječava zatvor, što može uzrokovati nadutost. Pokušajte piti najmanje osam čaša vode dnevno, a ako vam je teško piti običnu vodu, pokušajte dodati malo limuna ili drugog voća kako biste poboljšali okus.

Fizička aktivnost nakon obroka također može pomoći u probavi hrane i izbjegavanju nadutosti. Lagana šetnja nakon obroka pomaže u stimuliranju crijeva i poticanju normalne funkcije probavnog sustava. Također, fizička aktivnost može smanjiti stres, što može biti korisno za osobe koje pate od probavnih problema.

Zaključak

Zaključak ovog članka ističe važnost zdrave probave za opće zdravlje i dobrobit. Svakodnevne navike, poput pravilne prehrane, hidracije i fizičke aktivnosti, mogu imati veliki utjecaj na probavu i smanjenje problema s nadutošću. Uz to, odabir namirnica bogatih vlaknima, fermentirane hrane, biljnih ulja, nemasnog mesa i ribe, te probiotika, također mogu poboljšati probavu i smanjiti rizik od nadutosti.

Uz prehranu, važno je obratiti pažnju i na druge faktore koji mogu utjecati na probavu, poput stresa, nedostatka sna i tjelesne aktivnosti. Smanjenje stresa, dovoljno sna i redovna fizička aktivnost također mogu pomoći u održavanju zdrave probave.

Konačno, preporuke za izbjegavanje nadutosti uključuju ograničavanje unosa namirnica koje mogu izazvati nadutost, usporavanje tempa jedenja, konzumiranje manjih obroka, povećanje unosa vode i fizičku aktivnost nakon obroka. Primjenom ovih preporuka može se smanjiti rizik od nadutosti i poboljšati zdravlje probavnog sustava.

Facebook
Twitter
Email
Print

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related article

Prijavite se