Prijavite se na naš newsletter kako biste dobili ažurirane informacije, vijesti, uvid ili promocije.
Asset 3

Šta jesti prije i poslije vježbanja?

Pravilna prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravog životnog stila. Kada se radi o vježbanju, prehrana postaje još važnija, jer hrana koju jedete prije i poslije treninga može utjecati na vašu izvedbu i oporavak. Mnogi ljudi ne znaju što bi trebali jesti prije i poslije vježbanja, pa se često osjećaju umorno, dehidrirano i bez energije. U ovom članku ćemo pružiti savjete za pravilnu prehranu prije i poslije vježbanja.

Šta jesti prije vježbanja

Prije vježbanja, važno je jesti hranu koja će vam pružiti energiju i hranjive tvari potrebne za vježbanje, ali i koja neće uzrokovati nelagodu ili težinu u trbuhu. Preporučuje se konzumiranje obroka koji se sastoje od složenih ugljikohidrata, proteina i zdravih masti. Također je važno paziti na količinu hrane koju jedete, kako ne biste osjećali pretrpanost i nelagodu.

Jedan od najvažnijih faktora koji utječu na vašu izvedbu i oporavak tijekom vježbanja je hidratacija. Prije vježbanja, preporučuje se konzumiranje dovoljne količine vode ili drugih bezalkoholnih pića kako biste se hidratizirali. Osim toga, preporučuje se konzumiranje hrane koja je lagana za probavu, poput svježeg voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki. Primjeri obroka koji su dobri za konzumiranje prije vježbanja uključuju:

  • cjelovite žitarice poput zobene kaše, quinoe ili smeđe riže
  • proteinske izvore poput piletine, puretine ili ribe
  • povrće poput špinata, salate ili brokule
  • zdrave masti poput avokada ili maslinovog ulja

Važno je imati na umu da vam možda treba više ili manje hrane ovisno o trajanju i intenzitetu vašeg treninga.

Šta jesti poslije vježbanja

Nakon vježbanja, tijelo treba hranu kako bi se oporavilo i obnovilo. Najbolje vrijeme za konzumiranje obroka nakon vježbanja je unutar 30 minuta do sat vremena nakon završetka treninga. Preporučuje se konzumiranje obroka koji su lako probavljivi i bogati ugljikohidratima prije vježbanja, poput cjelovitih žitarica, voća i povrća. Također, proteini su važni za održavanje mišićne mase i obnova mišića nakon vježbanja. Uzmite u obzir da veći obroci trebaju biti konzumirani najmanje 2-3 sata prije vježbanja kako bi se osiguralo vrijeme za probavu.

Jedenje hrane bogate proteinima nakon vježbanja može pomoći u obnovi mišića i rastu mišićne mase. Hrana poput puretine, ribe, jaja, orašastih plodova i graha su dobri izvori proteina. Također, ne zaboravite piti dovoljno vode kako biste nadoknadili tekućinu izgubljenu tijekom vježbanja.

Osim toga, važno je izbjegavati hranu koja može uzrokovati želučane probleme ili probavne smetnje, poput masne hrane i hrane s visokim udjelom vlakana neposredno prije vježbanja. Također, izbjegavajte hranu bogatu šećerom nakon vježbanja, jer to može dovesti do pada šećera u krvi i umora.

Važno je napomenuti da se preporuke za prehranu prije i poslije vježbanja mogu razlikovati ovisno o vrsti vježbanja i individualnim ciljevima. Ako imate posebne potrebe ili brige, uvijek se obratite stručnjaku za prehranu ili liječniku.

Kombinacija pravilne prehrane i vježbanja može pomoći u postizanju optimalnog zdravlja i fitnessa. Stoga, pripazite na svoju prehranu i prilagodite je svojim potrebama i ciljevima.

Druge važne smjernice za pravilnu prehranu pri vježbanju

Pored hrane koju jedete prije i poslije vježbanja, postoje i druge smjernice koje treba imati na umu kada se radi o prehrani za vježbanje.

Prvo, važno je konzumirati dovoljno vode tijekom vježbanja kako biste spriječili dehidraciju. Preporučuje se unos vode prije, za vrijeme i nakon vježbanja. Količina vode koju trebate popiti ovisi o različitim faktorima, poput intenziteta vježbanja, temperature okoline i vašeg tjelesnog sastava.

Drugo, izbjegavajte prejedanje prije vježbanja. Prekomjerno jedenje može dovesti do osjećaja nelagode i otežati vježbanje. Također, pokušajte izbjegavati tešku hranu i hranu koja je teško probavljiva prije vježbanja.

Treće, važno je paziti na kvalitetu hrane koju jedete. Obratite pažnju na sastojke hrane i izbjegavajte hranu koja sadrži velike količine aditiva, konzervansa i šećera. Pokušajte se držati hrane koja je prirodna i svježa.

Četvrto, nemojte se oslanjati samo na dodatke prehrani i proteine u prahu kako biste dobili potrebne hranjive tvari. Iako ovi dodaci mogu biti korisni, važno je dobiti hranjive tvari iz raznolike prehrane koja uključuje svježe voće, povrće, cjelovite žitarice i zdrave izvore proteina.

Zaključak

Prehrana je ključan faktor za postizanje maksimalnih rezultata pri vježbanju. Konzumiranje prave hrane prije i poslije vježbanja može pomoći u povećanju energije, smanjenju upala i bržem oporavku mišića. Važno je paziti na količinu hrane, kvalitetu hrane i hidrataciju tijekom vježbanja kako biste postigli najbolje rezultate.

Facebook
Twitter
Email
Print

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related article

Prijavite se