Prijavite se na naš newsletter kako biste dobili ažurirane informacije, vijesti, uvid ili promocije.
Asset 3

Vježbe koje Čine Čuda: Kako Pomoći sebi u Borbi sa Skoliozom

Zdravo, zdravo! Danjašnja tema je skolioza. Ah, skolioza, zvuči kao neki daleki egzotični otok, zar ne? Ali, evo ispravke, to je malo manje egzotična i malo više izazovna – to je uvijanje kičme koje bi svi radije zaobišli na svojoj životnoj pustolovini.

Ali nemojte se brzo povući! Jer skolioza, iako može zvučati zastrašujuće, ne mora nužno biti ogromni ledeni brijeg na vašem putovanju. Poput vrsnih kapetana, možemo naučiti kako da plovimo ovim vodama i to kroz – ta-da – vježbu!

Kroz ovaj članak, plivat ćemo kroz valove informacija, razbiti ledene kocke mitova i otkriti skrivene bisere u moru vježbanja. Sve dok se smijemo, družimo i uživamo u ovom jedinstvenom plesu. 

Zato, pripremite svoje sportske čarape, izvadite svoju omiljenu bocu vode i pridružite nam se u ovom veselom plesu prema boljem upravljanju skoliozom. Jeste li spremni? Onda, ‘Ples kičme’ – počinje sada!

VJEŽBE ZA SKOLIOZU

Danas vam donosimo tajnu mape koja vodi do blaga – specifične vježbe koje mogu pomoći u borbi protiv skolioze. Pa, da krenemo na ovu divlju vožnju, zar ne?

1. Pozdrav Suncu sa strane kralježnice

Da, dobro ste pročitali! Ovo nije običan Pozdrav Suncu. Ova posebna verzija započinje tako da stojite uspravno, sa rukama pored tijela. Zatim, podignite ruke iznad glave i lagano se nagnite u stranu, pružajući strane tijela. Ova vježba pomaže u jačanju mišića leđa i poboljšava fleksibilnost.

2. Supermen (ili Superžena) na suhom

Lezite na stomak, ispružite ruke ispred sebe i podignite gornji dio tijela i noge od poda. Zamislite da letite kroz nebo, spašavajući svijet, dok jačate mišiće leđa. 

3. Čarobnjakova štaka

Stojte uspravno, stavite ruke na kukove i savijte se prema jednoj strani, a zatim prema drugoj. Zamislite da ste čarobnjak koji koristi svoju čarobnu štaku (vašu kičmu) da izvodi čarolije. Ova vježba može pomoći u jačanju mišića kičme i poboljšanju fleksibilnosti.

4. Hodanje po oblacima

Ovo je samo drugi način da kažemo “hodanje”. Izaberite svoju omiljenu rutu, pustite svoju omiljenu glazbu i krenite u šetnju. Hodanje je izvanredno za poboljšanje cirkulacije i smanjenje bolova povezanih sa skoliozom.

5. Sjedilačka plesna zabava

Sjednite na stolicu, stavite ruke na bokove i kružite bokovima s lijeva na desno, a zatim s desna na lijevo. Zamislite da ste na najboljoj plesnoj zabavi u gradu, ali umjesto da plešete na nogama, plešete na stolici. 

7. Duboko more disanja

Sjednite uspravno, stavite ruku na stomak i duboko udahnite, a zatim polako izdahnite. Zamislite da ste podvodni istraživač, promatrajući kako se vaša prsa i stomak dižu i spuštaju poput valova. Vježbe disanja mogu pomoći u poboljšanju položaja i smanjenju napetosti mišića.

Eto, sad smo prošli kroz našu tajnu mapu. Sjetite se da je važno pratiti svoje tijelo i raditi ono što vam najviše odgovara. Uvijek se posavjetujte s liječnikom ili fizioterapeutom prije nego što počnete s novim programom vježbanja. Sada, krenite u avanturu i zapamtite – vaša kičma je vaša najbolja prijateljica na ovom putovanju!

JOGA VJEŽBE

Yoga i skolioza su poput dva prijatelja koji igraju video igru – stalno se izazivaju, ali uvijek zajedno pobjeđuju! Yoga, s svojim fantastičnim vježbama, pruža pomoć našoj kičmi da se ispravi i poboljšava naše držanje. Omogućava nam da ojačamo leđne mišiće, poput bodybuildera koji radi na svom savršenom tijelu. Yoga nas uči duboko disati, poboljšava cirkulaciju i donosi olakšanje od boli, poput čarobnjaka koji izvodi svoje najbolje čini. Zato je yoga najbolji prijatelj kada se borite sa skoliozom!

MARJARIASANA- MAČKA POZA

Dobro, dragi jogiji, počinjemo s jednom čarobnom asanom – kombinacijom mačke i krave, poznatom kao Marjariasana. Pažljivo pratite ove korake.

Zamislite da ste u živahnoj džungli i spustite se na sve četiri, poput nekog divljeg mačka. Postavite svoje moćne šape točno ispod ramena, a snažna koljena ispod kukova.

Sada, dok duboko udahnete, zamislite da ste mačka koja se lenjo proteže na suncu. Podignite svoju mudru glavu i pogledajte prema nebu, dok vaša fleksibilna kičma i zdjelica padaju prema zemlji.

Zatim, s izdahom, postanite mačka koja se sprema za skok, s kičmom zaobljenom prema gore i pogledom fiksiranim na svoj pupak. Ponovite ovaj divlji ples barem 5 puta.

Ali pričekajte, ima još! U istom položaju, zamislite da ste superjunak koji leti. Ispružite desnu ruku i lijevu nogu tako da su paralelne s prostirkom. Aktivirajte svoje supermoći (stomačne mišiće) kako biste lakše održali ravnotežu. Ostanite u ovom položaju 5 udaha i izdaha. A onda, budite pravi superheroj i ponovite asanu sa suprotnom rukom i nogom.

A šta sve ova čarobna asana donosi? Pa, ona je poput ljubaznog čarobnjaka koji budi cirkulaciju, daje fleksibilnost kičmi, jača trbušne mišiće, nježno masira trbušne organe, potiče probavu i opušta um. Izgleda da nam je ovaj čarobnjak donio pravo blago, zar ne?

POLOŽAJ TROKUTA

Jednom u dalekom kraljevstvu, postojao je čarobni položaj poznat kao Položaj trokuta. Ovaj posebni oblik pomogao je ljudima da produže svoju kičmu, poboljšaju držanje tijela i ojačaju svoje leđa. 

Počnite sa stojećim položajem. Kao da plešete na kraljevskom balu, lagano razmaknite noge, udobno široko. Okrenite desnu nogu kao da okrećete ključ na vratima, na 90 stepeni, a lijevu nogu na 15 stepeni. Poravnajte svoju desnu petu s centrom lijevog stopala. Učinite to kao da balansirate na visećem mostu – težina tijela je ravnomjerno uravnotežena na obje noge.

Poput ptice koja se sprema da uzleti, udahnite duboko i dok izdišete, savijte tijelo udesno, prema dolje od kukova. Lijeva ruka se penje prema gore kao ptica koja leti prema suncu, dok se desna ruka spušta prema tlu, poput korijena koji traže hranu. 

Neka desna ruka bude poput mača koje je zariveno u zemlju – može biti na potkoljenici, zglobu ili na podu, što god je moguće bez da struk postane poput krivudave rijeke. Ispružite lijevu ruku prema stropu, kao princeza koja želi da dosegne svoj san. Glava može ostati neutralna ili okrenuta ulijevo, dok oči gledaju u lijevi dlan, kao da gledaju u budućnost.

Maksimalno se rastegnite i ostanite mirni kao da meditirate. Udahnite i izdahnite duboko, puštajući da se tijelo opusti sve više s svakim izdisajem. Dok udišete, podignite se, spustite ruke i poravnajte noge. Kao pravi čarobnjak, ponovite isto s druge strane.

I to je naš čarobni Položaj trokuta! Neka magija počne.

Facebook
Twitter
Email
Print

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related article

Prijavite se