Prijavite se na naš newsletter kako biste dobili ažurirane informacije, vijesti, uvid ili promocije.
Asset 3

Zabavno i Lako: Kako Yoga Pretvara Vaše Ruke u Super Snagu!

Zdravo svima! Imate li ikad osjećaj da su vam ruke slabije od labudovog pera? Ako je tako, imamo rješenje- joga vježbe za jače ruke! U našem veselom članku otkrit ćemo vam tajne kako ojačati te ruke i učiniti ih spremnima za sve izazove koje život baca pred vas.

Joga je mnogo više od vježbi protezanja i meditacije. Uz pravilno vođene vježbe, možete postići čuda za svoje ruke. Da, dobro ste pročitali! Vaše ruke mogu biti izvor snage, izdržljivosti i samopouzdanja. Zaboravite na treniranje mišića samo u teretani, jer sada ćemo vam pokazati kako to postići na miran, opuštajući i zabavan način.

U našem članku ćete pronaći razne joga položaje i vježbe koje su posebno dizajnirane za jačanje ruku. Sve ćemo vam objasniti korak po korak, tako da ne brinite ako ste početnik. Spremite se za udarac sa svežim informacijama, smijehom i prijatnim izazovima koji će vaše ruke pretvoriti u prave superheroje.

VJEŽBE

1. Razgibavanje ruku

Neka vam stolica postane joga podloga! Spojite šake i palčeve pred prsima kao da se spremate za dirljivu baladu. Prsti se dodiruju? Bravo! Udahnite i ispružite ruke naprijed, ali ne puštajte šake. Zabacite glavu unazad kao da se smijete na vrhovima pluća. Na izdahu, vratite se u početni položaj kao da je pesma završena. Ponovite ovaj ples 10 puta.

Dobrobiti: Ova vrsta igre je čista magija za vaše šake podlaktice, ručne zglobove i vratnu kičmu. Osim toga, to je kao mala teretana za vaše mišiće ruku  i prsne mišiće.

2. Ljuljaška za ruke

Već ste u sjedećem položaju, odlično! Prekrižite prste kao da svirate klavir, a dlanove stavite iza glave kao da je to jastuk. Sa dahom i pokretom brzim kao ninja, ispružite ruke prema gore. Ponovite ovu veselu igru 40 puta.

Dobrobiti: Ova vježba je kao energetski napitak za vaše ruke, ramena i cijeli gornji dio leđa, a također je i mađioničar koji uklanja napetost.

3. Kobra poza

Kobra poza, ili u svijetu joge poznatija kao Bhujangasana, je izvanredna vježba! Evo kako da je izvedete.

Prvo, zamisli da si tajanstvena kobra koja se priprema da se izdiže iz korpe. Lezi na stomak, a dlanove postavi ispod ramena. Nožni prsti neka budu pruženi i oslonjeni na podlogu. 

Sada dolazi zabavni dio. Kako udahneš, polako podiži gornji dio tijela od poda koristeći snagu ruku. Pritom gledaj prema nebu kao da si kobra koja gleda prema svom plijenu. Drži položaj dok izbrojiš do 5 i zatim se polako spusti nazad.

Dobrobiti: Ova poza je kao “jutarnja kafa” za tvoje ruke. Pomaže jačati ruke, istezati mišiće ramena i grudi, a također pomaže u poboljšanju fleksibilnosti gornjeg dijela leđa. Dakle, svaki put kada se osjećaš tromo, samo se prebaci u pozu kobre i osjeti kako tvoje ruke postaju jače!

4. Vrana poza

Vrana poza, poznata i kao Bakasana u svijetu joge, je super zabavna i izazovna vježba koja čini da se osjećaš kao da si superjunak. Evo kako da je izvedeš.

Prvo, zamisli sebe kao vrstu ptice, spremnom za let. Postani poput Vrane. Započni u položaju čučnja, sa rukama postavljenim ispred tebe na podu. Ruke neka budu široko raširene, a prsti neka budu razmaknuti kao da si spreman uhvatiti se za grane.

Sada dolazi uzbudljivi dio. Počni premještati svoju težinu naprijed prema rukama, a noge neka polako počnu dolaziti s poda. Neka koljena dodiruju gornji dio tvojih ruku. Gledaj prema naprijed i ne zaboravi disati. Drži se u ovom položaju dok možeš brojati do pet, a zatim se polako vrati nazad.

Dobrobiti: Ova poza je prava “teretana za ruke”. Ojačava ruke, zglobove i ramena, te poboljšava ravnotežu. Tako da, svaki put kada želiš impresionirati svoje prijatelje s nekom cool joga poza, samo se prebaci u Vrana pozu i gledaj kako svi ostaju bez daha!

5. Delfin plank poza

Delfin plank poza, poznata i kao Makara Adho Mukha Svanasana u jogi, je pravi trening za ruke koji će te napraviti snažnim kao morskog psa! Evo kako to možeš uraditi.

Prvo, zamisli sebe kao delfina koji se sprema za nevjerojatnu akrobaciju. Počni u položaju četveronožca, sa dlanovima postavljenim direktno ispod ramena i koljenima direktno ispod kukova. Tvoja kičma neka bude ravna kao daska.

Sada dolazi pravi morski dio. Polako spusti laktove na pod i produži noge iza sebe dok se ne nađeš u položaju planka. Drži se u ovom položaju, kao delfin koji klizi kroz okean, dok ne izbrojiš do deset. Zatim se polako vrati nazad.

Dobrobiti: Ova poza je kao “plivanje na suhom” za tvoje ruke. Pomaže u jačanju ruku, ramena i leđa, a također poboljšava ravnotežu i stabilnost. Dakle, svaki put kad se osjećaš da ti je potrebna doza okeanskog vajba, samo uradi delfin plank pozu i osjeti snagu koja se probija kroz tvoje ruke!

6. Stoj na rukama

Stoj na rukama, poznat i kao Adho Mukha Vrksasana u jogi, je pravi superherojski potez koji će tvoje ruke pretvoriti u pravu snagu! Ali prije nego što postaneš Spiderman, počnimo sa osnovama.Ako si početnik, evo kako to možeš postići uz pomoć zida:

Prvo, zamisli sebe kao da si spreman za akrobatski nastup, ali bez straha, tvoj prijatelj Zid je tu da ti pomogne. Stani licem prema zidu, udaljen oko jednog metra, a ruke postavi na pod. Zamisli da su tvoje ruke korijeni koji se ukopavaju duboko u zemlju.

Sada dolazi dio za malo akcije. Počni podizati jednu nogu prema nebu, kao da želiš ostaviti otisak stopala na oblacima. Zatim, s nekoliko blagih skokova, počni podizati i drugu nogu. Zid je tu da te uhvati, nema straha!

Uspio si! Drži se u tom položaju dok možeš brojati do pet, a zatim se polako vrati na tlo.

Dobrobiti: Ova poza je kao trening u teretani za tvoje ruke, samo bez tegova. Pomaže jačanju ruku, ramena, leđa, a također poboljšava ravnotežu. Dakle, svaki put kada želiš osjetiti kako tvoje ruke postaju snažne kao superheroji, samo uradi stoj na rukama i osjeti kako supermoći prolaze kroz tvoje ruke!

7. Vijenac poza

Vjenčić poza, ili kako je u jogi poznatija kao Malasana, je pravi slavljenički pokret koji će učiniti da tvoje ruke postanu snažne kao kod šampiona! Evo kako da je izvedeš:

Prvo, zamisli sebe kao da si na zabavi. Stani na prostirku šireći noge malo više od širine kukova. Okreni stopala prema van. Zamisli da si spreman za ples!

Sada dolazi zabavni dio. Počni se spuštati u čučanj, ali nemoj sjesti! Ostanite u ovom polu-čučanju položaju, pruži ruke ispred sebe i spoji dlanove kao da pozdravljaš publiku. Drži se u ovom položaju dok ne izbrojiš do deset, a zatim se polako vrati nazad.

Dobrobiti: Ova poza je kao “fitness party” za tvoje ruke. Jača ruke, otvara kukove, a također pomaže poboljšati tvoju ravnotežu i fleksibilnost. Dakle, svaki put kada želiš napraviti nešto zabavno i ojačati ruke, samo uradi Vjenčić pozu i osjeti kako tvoje ruke postaju jače!

Facebook
Twitter
Email
Print

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related article

Prijavite se